קורס מרץ 2020 להורים ואנשי מקצוע RDI
לומדים:
מה הוא אוטיזם מה מוקד הלקות ואיך אנחנו מטפלים.
בואו נסתכל על כמה מושגי יסוד, כדי להבין אוטיזם טוב יותר.
המושגים הם:
דומה מול שונה
ידוע מול לא ידוע
המשכי מול לא המשכי
חשיבה דינאמית מול סטטית - מורכבות מול קיפאון.
חשיבה המשכית מול חשיבה בשלבים.
חשיבה קונספטואלית מול חשיבה נקודתית.
השוואה בין המושגים תעזור לכם למקם את הילד שלכם בתחום הגדרת יכולת ההתמודדות והלמידה שלו בעולם.
הילדים בספקטרום האוטיסטי נוטים לכיווני הדומה, הידוע, הלא המשכי והסטטי. הנטיה הזו גורמת להסתגרות, הימנעות, חזרתיות, התקבעות ולחיים קפואים מבחינה התפתחותית.
צורת התפקוד בעולם - נסיון לתפוש את העולם בצורה סטטית מגבילה אותנו, והיא טבעית ויצרית. איתה אנחנו נולדים. העצלות שלנו וחוסר הרצון להתמודד עם מורכבות גורמים לנו לנסות להקפיא את התפישה. זה מאפיין את הגיל הצעיר, אבל בהמשך, הסקרנות מתפתחת באופן טבעי ואנחנו מגיעים לאיזון נכון בין סטטיות לדינאמיות. בין תחושת ביטחון שביציבות ובין האתגר שבשינוי.
העובדה שבעולם הדינאמי יש הבדל בין מורכב לסטטי, בין שגרתי ליצירתי, בין קבוע ולמשתנה מפתחת את האינטליגנציה שלנו.
כשמבחינים בהבדל בין דברים סטטים לדברים דינאמים, נוצרת סקרנות והאינטליגנציה מתפתחת.
בעולם הדינאמי הנקודות הנ"ל מתקיימות במקביל - יודעים ולא יודעים, מכירים ולא מכירים, ממשיכים ולא ממשיכים.
אנחנו לא יודעים לחזות בדיוק איך הפעולות שלנו ישפיעו, איך יתפתחו ואיזו השפעה יש לנו על התפתחותן. תחת התפישה הזו מתפתחת היכולת שלנו להתמודד עם חוסר ודאות.
אנחנו חיים במצב שבו אנחנו מכוונים את רמת חוסר הודאות שאיתה אנחנו יכולים להתמודד, ועדיין - האתגרים הם בתוך חוסר הוודאות ולא מחוצה לה. וזו הבעיה האוטיסטית. יותר מידי דברים נמצאים בחוסר הוודאות, וההתמודדות איתם קשה כי הנטיה היא לסטטיות.
התכנונים והרצונות האוטיסטים הם סטטיים בצורה משמעותית והכוונה שלהם היא לשמור על הדברים כמו שהם, ברמת חוסר וודאות נמוכה עד אפסית.
ההתנסות במצבי חוסר וודאות כלשהי מאיימת עליהם ברמה הרבה יותר גבוהה מאשר היא מאיימת עלינו. ועם זאת, אנחנו מכירים היטב את תחושת החשש מחוסר ודאות ברמה גבוהה מידי. כמו עבורנו, גם עבור האוטיסטים היא משתקת, מנתקת, גורמת להשתלטות שנובעת מחרדה מהמצב, לכן לא הם מסוגלים לפתח אינטליגנציה ונשארים מסוגרים בעולמם.
הקושי הזה גורם למוגבלות בבחינת זוויות ראיה אחרות ושונות משלהם, לקושי עם פרשנויות, התייחסות הזולת, היסטוריה והתפתחות אישית ובין אישית. כל הדברים הללו דינאמים, מלמדים, מסקרנים, ולא נלקחים בחשבון ע"י מי שאין לו סקרנות ורצון להתחשב בשינויים.
החשש משינוי, התחשבות בשינויים, כל דבר שאינו סטטי מפחיד את האוטיסטים ומקבע אותם בעולמם. חוסר המודעות של העולם, ובד"כ גם של ההורים ואנשי המקצוע ללב הבעיה גורמים לקשיים רבים בהתמודדות ובטיפול בה.
אנחנו מגדירים אוטיסטים את מי שהחשיבה הדינאמית שלו לא מתפתחת. מה שמוזר לנו הוא שאין להם סקרנות להרחיב את עולמם, את תחומי העניין, את העניין באחרים ובהתפתחות האישית דרך יחסים ותקשורת. בעצם, זו המוגבלות שלהם לטיפול במידע מורכב ובדינאמיות.
בעצם הזיכרון, צורת אכסון המידע האוטיסטי הוא סמנטי, יבש, עובדתי וכרונולוגי ולא רגשי, יחסי וחברתי. צורת החוויה משפיעה על צורת הזיכרונות הנצברים וגם הם סטטיים ומובילים לרצונות חוזרים וקבועים. אלה הטקסים, החזרתיות והקבעונות שאנחנו מכירים.
העיבוד המוחי שונה, המנטאליות הופכת להיות סטטית והחיים רדודים וקשים מאוד לניהול, בכל הגילאים, ועבור כל המשפחות המתמודדות, וזה גורם השחיקה העיקרי: הנסיון להתמודד עם סביבה דינאמית בלי יכולת לחשיבה דינאמית.
המפתח לטיפול הוא השינוי ההדרגתי, הן בהבנת מוקד הלקות, הן בהיערכות לטיפול והן בתהליך העקבי והמתמיד לכיוון התפתחות דינאמית, יתר מסוגלות במצבי התנסות משותפים, במצבים חברתיים ובתפקוד העצמאי. תוצאה ותוצרים של חשיבה מורכבת יותר, דינאמית יותר וחיובית במהותה.
ההבחנה שאוטיזם הוא בעצם קושי בהתמודדות עם דינאמיות עוזרת מאוד לשקם את צורת החשיבה ולהגביר הן את התכלית לחשיבה דינאמית, והן את התועלת הישירה והעקיפה ממנה נהנה הילד והמשפחה כולה. בלי טיפול ופיתוח הדינאמיות, עלולים הילדים והמשפחה כולה להתרגל לסטטיות ולשקוע לחיים תבניתיים, חזרתיים, בלי התפתחות.
התוצאה של פיתוח החשיבה הדינאמית היא שיפור ניכר ביכולת התפקוד העצמאית, יכולות התקשורת, הכלת הזולת, התמודדות עם מציאות משתנה, סיכוי טוב יותר להשתלבות ביחסים, במסגרות חינוכיות, מקצועיות, ובעיקר - ביצירת מודעות עצמית ומוטיבציה להתפתחות אישית.
את זה נלמד, ובדרך הזו אנחנו מטפלים.
אנחנו מוצאים את הפעילויות המתאימות כדי לפתח דינאמיות.
אנחנו מדריכים את ההורים כיצד ליצור את סביבות ההתנסות המתאימות, הן מבחינה טכנית, ובעיקר מבחינה מנטאלית.
אנחנו מלמדים איך לבסס עבור הילדים תכליות ברורות. רצונות לשיתוף, לתקשורת, לחוויה והתנסות משותפת, ליוזמה, תחזוקה ותיקון של יחסים ותהליכי תקשורת.
נלמד איך להתכונן למצבי התנסויות שמשלבים ביטחון עם אתגר, תוך שילוב מתמיד של גיוונים ושינויים בתנאים בטוחים בהתחלה, ואז יותר ויותר מאתגרים, בהכללה של שותפים וסביבות התנסות, עד מצב שבו ההורים יודעים לזהות בביטחון את רמת הקושי וחוסר הוודאות שבה ניתן להתנהל, ולהמשיך לאתגר. זו התפישה שלנו לטיפול באוטיזם ובזה יעסוק הקורס: ביצירת הרגל לשינוי, להתמודדות עם רמות חוסר ודאות הולכות וגדלות, ליצירה מחדש של הסקרנות שאבדה, לגילוי וחוויה משותפת ולעצמאות ומודעות עצמית ליכולות המתפתחות.
נותרו מקומות ספורים לקורס שיהיה מועט משתתפים כדי שנוכל ללמוד ולהתנסות בסביבת לימוד מיטיבה.
נתחיל ב20 במרץ. יום שישי, בשעה 9 וחצי, בכפר סבא.
תוכלו ללמוד על הקורס ולהירשם באתר: https://www.doronzohar.com/rdi