דורון זוהר ®RDI ישראל
RDI - Relationship Development Intervention
גישת הורים חדשנית להתמודדות והתגברות על אוטיזם
בס"ד
מעל עשרים שנות ניסיון
תכנית טיפול לפיתוח הכלת הזולת וחשיבה גמישה
פיתוח המסוגלות, הביטחון העצמי והתכלית
ליחסים חברתיים ושילוב
הדרכה וליווי צמוד להורים לילדים
ומתבגרים עם אוטיזם בכל הגילאים
ובכל הרמות
איך זה עובד
הטיפול במשפחה מתבצע בשלושה שלבים:
1. ההורים לומדים מהו מוקד הלקות ובמקביל מכינים לוח זמנים לבילוי עם ילדם.
ההורים לומדים את עקרונות גישת RDI® – יצירת הזדמנויות בחיי השגרה של הבית והמשפחה לתקשורת ופעילות עם הילד, רכישת כלים לעזרה לילד בביצוע משימות והדגשת הצלחות משותפות. ובכך הופכים ההורים למיישמים את העיקרון המרכזי של שיטת ®RDI בהיותם המטפלים המרכזיים והמשמעותיים עבור ילדם.
2. בשלב שני מתבצע אבחון יכולות (RDA™), שבודק את הרמה ההתפתחותית של הילד ואת איכות הקשר עם ההורים. בהתאם לאבחון מוגשת להורים המלצה הכוללת את המטרות לעבודה ההתפתחותיות ורעיונות מוגדרים לסוגי פעילות המתאימים לעבודה, כדי להשיג את היעדים שהוצבו.
3. השלב השלישי הוא שלב ההנחיה השוטפת, במהלכו מתקיימות פגישות שבועיות לדיון ומעקב אחר ההתקדמות. בין הפגישות מגישים ההורים סרטי וידאו המלווים בדוחות בקרה ומקבלים עליהם פידבק. לפי ההתקדמות מתבצעים עדכוני יעדים והערכות טיפול באופן קבוע.
הערכות תקופתיות - RDA™
אחד הכלים התומכים והמשמעותיים לתהליך הוא הערכות תקופתיות.
אחת לתקופה מוסכמת אני עורך אבחון יכולות מעמיק RDA™) -Relationship Development Assesment ) הבוחן את התקדמות התהליך ואת מסוגלות הילד להתקדמות נוספת, על מנת להציב יעדים עדכניים בכל תקופת פעילות.
הפרוטוקול האבחוני הוא אחיד ואינו משתנה מבחינת הפעילויות – כך אפשר לבחון בקלות התקדמות ביכולות התפתחותיות, כמו למשל – תקשורת, התייחסות חברתית, מעורבות, יוזמה, לקיחת אחריות, ויסות עצמי, שיתוף בחוויה ועוד.
פרוטוקול האבחון כולל 3 פגישות:
-
RDA1: פעילויות הורה - ילד. 4 פעילויות קבועות עם כל הורה, הנערכות בחדר נקי מגירויים ומצולמות בוידאו.
-
RDA2: פעילויות מנחה – ילד. 2 פעילויות נבחרות, הנערכות בחדר נקי מגירויים כדי לבדוק תקפות הנחות עבודה ומטרות.
-
RDA3: פגישת סיכום והמלצות לתכנית הטיפול.
עבודה עם מנחה
כאשר ההורים לומדים להיות המטפלים הישירים של הילד שלהם, עם כל קשת הרגשות, המטענים והקשיים שהם נושאים איתם, חשובה מאוד נקודת המבט הבלתי תלויה שמתבוננת ועוקבת אחרי התהליך ויכולה לתת משוב והדרכה.
תהליכי הבקרה וההתקדמות נעשים בשיתוף המנחה, המעניק להורים ניתוח וכלי מדידה, לצד הנחיות להרחבות ולגיוון הפעילות עם הילד.
ההורה לומד את צרכיו האישיים מההנחיה (הדגמה עם הילד, הסבר, דוגמאות, סימולציה, ביבליוגרפיה וכו' - מקורות ידע מותאמים) וכיצד לעבוד כדי למקסם את תועלת הקשר עם המנחה בתהליך מקביל: מנחה – הורה – ילד.